Jesienne przyjęcie przy kominku

Długie jesienne wieczory skłaniają do melancholii, której często tak się obawiamy, wspominając niedawne szalone, letnie wieczory. Ale dają też szansę na nadrobienie zaległości w lekturze i bezkarne oglądanie seriali. Ja polecam nieco ogrzać chłodne dni, organizując klimatyczne spotkania przy kominku. Trzaskający ogień w kominku to wymarzone tło dla suto zastawionego stołu. Kto nie posiada kominka, ale ma Netflixa, może wyświetlić sobie kominek.. we własnym telewizorze. Brzmi niedorzecznie, ale efekt jest zdumiewający.
Wiem, że obecne czasy nie sprzyjają wyprawianiu wielkich przyjęć, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takie przyjęcie urządzić dla swoich najbliższych i tym samym przełamać nieco codzienną rutynę.

Planując menu, weź pod uwagę wszystkie smakowite dary jesieni: dynie, cukinie, śliwki, gruszki, orzechy, jabłka. Ja postawiłam na klasyczną kremową zupę dyniową.

W roli podstawki na winietkę, świetnie sprawdzi się zwykła szyszka. Winietka powstała z kawałka czarnego tekturowego kartonu, który ozdobiłam złotym pisakiem.

Kolejna rozgrzewająca potrawa, gulasz z piersi kurczaka z warzywami i ryżem (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/gulasz-drobiowy-z-piersi-kurczaka) Świetnie sprawdzi się również risotto z grzybami, tagliatelle z borowikami lub gulasz węgierski podany z plackami ziemniaczanymi. Goście z pewnością nie wzgardzą także pieczoną kaczką. Wreszcie mogłam wykorzystać kociołek przywieziony z Węgier:)

Nareszcie, wszyscy czekali przecież na deser! Dlatego gdy na stole pojawiła się gruszka Piękna Helena, rozmowy umilkły, a w oczach ukazał się charakterystyczny błysk. Kto jeszcze nie próbował tego deseru, niechaj szybko nadrobi zaległości. Wskazówki znajdziesz tutaj: https://www.zajadam.pl/deser/gruszkowy-deser-piekna-helena

Do jesiennej aromatycznej herbaty najbardziej lubię staroświeckie kruche rogaliki z marmoladą. Jednak, żeby nieco przełamać klasykę, tym razem podałam rugelach, czyli żydowskie rogaliki, przygotowywane na święto Hannukah. Pierwszy raz miałam okazję skosztować ich w żydowskiej restauracji Mandragora. Wraz z kawą po żydowsku, którą tam zamówiliśmy stanowiły duet, o którym jeszcze długo będę pamiętać.
Przepis na rogaliki: https://www.mojewypieki.com/przepis/mini-rugelach-z-nadzieniem-pekanowo-cynamonowym

Truskawkowa nalewka odnaleziona w czeluściach spiżarni, gdyby kolacja przeciągnęła się do późna albo zakończyła grą w karty.

Jeśli nie masz pomysłu na deser, albo nie zdążyłaś go przygotować, przygotuj jesienną herbatę i podaj ją tak jak w kawiarni. Do kubka czarnej herbaty dorzuć plastry pomarańczy, goździki, miód lub sok malinowy.
Słodkości w tle, to pierniczki z toruńskiego sklepu „Wzrusza Toruń” Igi Sarzyńskiej.

Jesienne przyjęcie:
1) spójrz jakie kolory dominują teraz w przyrodzie i wykorzystaj je w dekoracji stołu
2) swoje dekoracje kupiłam w sklepie Westwing. Równie dobrze będą wyglądać na stole szyszki, kolorowe liście, a nawet jabłka (mogą służyć również jako podstawka pod winietki albo po wydrążeniu jako świeczniki)
3) zadbaj o miłą atmosferę: spokojna muzyka w tle, kominek (w Netflix wystarczy wyszukać hasło „kominek”), świece i subtelne światełka
4) wykorzystaj smakołyki jakie serwuje nam jesień: ugotuj zupę z dyni, upiecz szarlotkę, zrób orzechowy torcik.
5) przygotuj dodatki do herbaty: sok malinowy, sok z pigwy, miód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *