Nie ma to jak długie biesiady przy winie i rozmowy, którym nie ma końca. Ten czas umilą przekąski, obecne niemal na każdym przyjęciu. Możesz przygotować deskę ulubionych serów lub wędlin. Suszone owoce, trochę orzechów i chrupiące krakersy dopełnią całość.
Suszone śliwki w szynce szwarcwaldzkiej – połączenie słodkiej śliwki ze słoną i aromatyczną szynką to niezwykle udany duet. Warto podsmażyć je przez chwilę na patelni. Prosty i smaczny sposób na ciepłą przekąskę.
Tartaletki z nadzieniem -te zgrabne mini tartaletki nabyłam w Ikea. W opakowaniu znajduje się 26 sztuk. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ja zrezygnowałam z polecanej na opakowaniu pasty łososiowej i zamieniłam ją na pastę jajeczną. Na górze króluje czarny niczym smoła „kawior”, również zakupiony w Ikea. Tak naprawdę to imitacja kawioru na bazie alg morskich. Ale prezentuje się imponująco 😉
Sałatka z rukoli – bardzo podobną sałatkę jadłam ostatnio w kawiarni i postanowiłam ją odtworzyć. Mamy rukolę, mozzarellę, czarne oliwki i suszone figi. Całość została skropiona oliwą. Do sałatki można dodać również szynkę parmeńską, ale ja wolałam żeby sałatka stanowiła jedynie dodatek do pieczywa i przekąsek.
Przekąski warto wyeksponować. Najlepiej prezentują się na drewnianych deskach (wygodną opcją jest deska obrotowa), marmurowych lub tacy z łupka.